Får du ångest av situationen i Ukraina och av nyheter från världen?

Det är helt naturligt att dåliga nyheter från världen väcker olika känslor. Människor reagerar på mycket olika sätt. Nuvarande instabila läge i världen kan väcka exempelvis ångest, rädsla, otrygghet, sorg, oro och hat. När man inte själv kan påverka situationen är det viktigt att försöka stärka sin egen känsla av trygghet på de sätt som finns att tillgå.

Vi blir vanligen lugna av att fokusera på det som vi kan påverka. Mitt i otryggheten är det viktiga att kunna hantera osäkerheten. Nedan psykologens tips om hur man kan ta hand om sig själv mitt i en kris:


• Fokusera på rådande stund. Var är du nu och vad känner du? Ge plats för känslor och tankar. Alla känslor är tillåtna och du behöver inte gömma eller avlägsna dem.
• Observera hur din kropp reagerar. Vad behöver din kropp just nu? Om du är överspänd ska du försöka göra något som minskar spänningen eller lugnar ner dig. Ta vara på sömnen och vilan.
• Försök att begränsa nyhetsintaget om nyheter väcker ångest. Koncentrera dig på vardagssysslor och på sådant du njuter av.
• Känn efter vad det är som ger dig trygghet just nu. Vilka faktorer ger dig känslan av beständighet i livet?
• Var inte ensam med dina känslor. Prata och dela med dig av dina erfarenheter och sök vid behov hjälp av en yrkesperson.
• Du kanske börjar må bättre om du hjälper befolkningen i Ukraina på det sätt som är möjligt för dig.

-Ansvarig företagspsykolog Linda Hellsten-

© Työplus Yhtiöt Oy

Tillgänglighetsutlåtande

Dataskyddsbeskrivning