Sakkunnig inom det sociala området
Karin Stenhäll, sakkunnig inom företagshälsovårdens sociala område, har mottagning både vid verksamhetsstället på Mariegatan i Karleby och i Jakobstad.

En typisk situation, där en sakkunnig inom företagshälsovårdens sociala område behövs, är utdragen sjukledighet eller upprepad frånvaro som inte har kunnat avhjälpas.
Den sakkunniga kartlägger den partiellt arbetsföra arbetstagarens situation och hjälper att hitta lösningar för att den anställda ska kunna fortsätta arbeta eller återgå till arbetet efter sjukledighet.
Om man på arbetsplatsen är oroade över hur en arbetstagare klarar av sitt arbete ska chefen kontakta företagets egen företagshälsovårdare för att utreda situationen.
Företagsläkaren eller -hälsovårdaren kan också be om konsultation av sakkunnig inom det sociala området vad gäller arbetstagaren.

Företaget är berättigat till ersättning av FPA (KL 1) för tjänster av en sakkunnig inom det sociala området.
Verksamhet som FPA ersätter är av konsultationskaraktär (1-3 gånger) och en yrkesperson inom företagshälsovården bär ansvaret för processen med att stödja arbetsförmågan.
Kontakta din egen företagshälsovårdare för att ordna tjänsten:
Nyttan för arbetstagaren
- Nya alternativ att återgå till arbetslivet
- Information om olika möjligheter
- Praktisk hjälp med att sköta ärenden
- Utkomsten utreds och säkerställs
- Uppföljning och stöd
Nyttan för arbetsgivaren
- Minskad sjukfrånvaro
- Risken för invalidpension minskar
- En ny möjlighet att stödja partiellt arbetsföra arbetstagare
- Mera information om yrkesinriktad rehabilitering
- Mångsidigare företagshälsovårdssamarbete
Nyttan för företagshälsovårdssamarbetet
- Mera kompetens inom yrkesinriktad rehabilitering
- Rådgivnings- och handledningstjänster i ett tillräckligt tidigt skede
- Neutral aktör utanför arbets- och vårdrelationen
- Lösningsfokuserad granskning av problem som anknyter till arbetet
- Intensivare samarbete med försäkringsanstalter
En sakkunnig inom företagshälsovårdens sociala område och rehabilitering
- Kartlägger den partiellt arbetsföra arbetstagarens situation. Tillsammans diskuteras olika lösningar ur utbildnings-, rehabiliterings- och arbetsprövningssynvinkel.
- Hjälper att hitta lösningar så att den partiellt arbetsföra ska kunna fortsätta arbeta eller återgå till arbetet efter sjukledighet
- Konkreta och realistiska yrkesalternativ och -vägar utreds tillsammans och hälsobegränsningar samt faktorer som inverkar på sysselsättningen beaktas
- Dessutom utreds frågor som anknyter till arbetstagarens utkomst och möjligheter till stöd under yrkesrelaterad rehabilitering
- Möjlighet att fortsätta planeringen av den yrkesrelaterade rehabiliteringen med samma arbetstagare på uppdrag av arbetspensionsbolag
Läs artikel om Karin Stenhäll nedan
”In på en ny stig; en sakkunnig inom det sociala området hjälper den som inte kan fortsätta i sitt arbete på samma sätt som tidigare””