Referenssit

Takaisin

Työterveyshoitaja tukena elämäntapamuutoksessa

Työterveyshoitaja tukena elämäntapamuutoksessa
“Työterveys­hoitajan tuella pääsin tavoitteeseeni.”

Jalkapalloa nuoruudessaan harrastaneella Marika Valtosella oli liikuntaharrastuksen lopettamisen myötä kertynyt ylimääräistä painoa. Nuorella naisella liikkumisen vähäisyys aiheutti jaksamattomuutta ja väsymystä niin työ- kuin arkielämässä.

“Halusin pudottaa painoa, ja aloittaa jalkapallon pelaamisen uudelleen. Tiesin, että painonpudottaminen yksin on haastavaa, joten hain työterveyshuollosta ammattilaisen apua.”

Tukea painonpudotusmatkalleen Valtonen pyysi joulukuun alkupuolella tutulta Työplussan työterveyshoitaja Kaisa Toloselta. Työterveyshoitaja teki Valtoselle ravitsemus- ja liikuntasuunnitelman sekä kehonkoostumusmittauksen.

“Emme halunneet tehdä painonpudotuksesta dieettiä, vaan teimme siitä elämäntapamuutoksen”, Valtonen sanoo.

Tavoitteeksi asetettiin, että kesään mennessä Valtosella olisi paino pudonnut 17 kiloa.

Päiväkodissa lastenhoitajana työskentelevä Marika Valtonen kokee työterveydestä saadun tuen olleen merkittävässä roolissa elämäntapamuutoksessa onnistumisessa.

“Kaisa on ollut hyvin kokonaisvaltaisesti tukenani tämän elämäntapamuutoksen aikana. Hän on käynyt minun kanssani tammikuun alusta lähtien jalkapalloharjoituksissa. Olen käynyt myös viikoittain EasyFit-kuntosalilla hänen pitämillään ryhmäliikuntatunneilla.”

Kun kolme kuukautta elämäntapamuutoksen aloittamisesta oli kulunut, Valtoselle tehtiin työterveydessä välipunnitus. Oikeanlainen ruokavalio ja liikunnallinen elämäntapa oli tuottanut toivottua tulosta.

“Olin jo lähestulkoon päässyt kesäksi asetettuun tavoitteeseen. Kiloja minulla oli tippunut 14, ja senttejäkin lähtenyt vaikka kuinka paljon”, Valtonen iloitsee.

Elämäntapamuutos on näkynyt myönteisesti sekä arjessa että työelämässä.

“Olen nykyään paljon energisempi ja mielialani on positiivisempi. Väsyttäviä hetkiä töissä tulee vähemmän kuin aiemmin”, kertoo päiväkodissa lastenhoitajana työskentelevä Valtonen.

Valtonen rohkaisee jokaista elämäntapamuutoksesta haaveilevaa hakemaan apua ja tukea muutokseen ammattilaiselta.

“Kun lähdemme pudottamaan painoa yksin, saatamme tehdä sen väärin. On tärkeää, että tukea ja ohjausta antaa ammattilainen, joka ohjaa meitä tekemään muutoksen tehokkaasti, mutta samalla myös turvallisesti”, hän muistuttaa.

© 2024 Työplus Yhtiöt Oy Web design: Wikström Media