Referenser

Tillbaka

Stöd av en företagshälsovårdare vid livsstilsförändring

Työterveyshoitaja tukena elämäntapamuutoksessa
"Med stöd från företagshälsovårdaren nådde jag mitt mål."

Marika Valtonen spelade fotboll i sin ungdom men efter att ha slutat med sporten gick hon upp i vikt. För den unga kvinnan ledde bristen på fysisk aktivitet till att hon kände sig orkeslös och trött både på jobbet och i vardagen.

“Jag ville gå ner i vikt och börja spela fotboll igen. Jag visste att det skulle vara utmanande att gå ner i vikt på egen hand, så jag sökte professionell hjälp från företagshälsovården.”

I början av december sökte Valtonen sig till företagshälsovårdare Kaisa Tolonen på Työplus för att få stöd med viktminskningen. Företagshälsovårdaren gav Valtonen en kost- och motionsplan och mätte kroppssammansättningen.

“Vi ville inte göra viktminskningen till en diet utan till en livsstilsförändring”, säger Valtonen.

Målet var att Valtonen skulle gå ner 17 kilo innan sommaren.

Barnskötare Marika Valtonen anser att det stöd hon fick från företagshälsovården spelade en viktig roll för att hon skulle lyckas med sin livsstilsförändring.

“Kaisa har varit ett stort stöd för mig under hela denna livsstilsförändring. Hon har följt med mig till fotbollsträningen sedan början av januari. Jag har också gått till EasyFit-gymmet varje vecka för att delta i gruppträningar med henne.”

Tre månader efter att Valtonen påbörjat sin livsstilsförändring gjordes en mellanvägning på företagshälsovårdscentralen. Rätt kost och en aktiv livsstil hade gett önskat resultat.

“Jag var redan nära att nå mitt mål för sommaren. Jag hade gått ner 14 kilo och var många centimeter mindre runt midjan “, berättar Valtonen glatt.

Livsstilsförändringen har haft en positiv inverkan på både vardagen och arbetet.
“Jag är mycket piggare nu och mitt humör är mer positivt. Det finns färre trötta stunder på jobbet än tidigare”, säger Valtonen, som arbetar som barnskötare på ett daghem.

Valtonen uppmuntrar alla som drömmer om en livsstilsförändring att söka hjälp och stöd från ett proffs.

“När vi försöker gå ner i vikt på egen hand kanske vi gör det på fel sätt. Det är viktigt att få stöd och vägledning från en professionell som kan vägleda en att åstadkomma förändringen effektivt, men också säkert”, påminner hon.

© 2024 Työplus Yhtiöt Oy Web design: Wikström Media