Referenser

Tillbaka

Livsstilsförändring med hjälp av Työplus öppenvårdsrehabilitering

Elämäntapamuutos Työplussan avokuntoutuskurssilla
"Jag mår så mycket bättre!"
Anne Savela fick stöd för sin livsstilsförändring genom Työplus öppenvårdsrehabiliteringskurs.

Kläderna var tajta. Jag mådde illa. Efter jobbet tillbringades vardagskvällarna oftast bakom ratten med att köra barnen till deras hobbyer. En chokladkaka kunde lindra hungern och ge en stunds njutning under en hektisk dag.

Så beskriver Anne Savela från Karleby sitt liv för några år sedan, under rusningsåren. Hon var väldigt involverad i sina barns hobbyer, så det fanns helt enkelt ingen tid att ta hand om sig själv efter dagens jobb.

När livet senare började lugna ner sig upptäckte Savela att allt inte stod rätt till.

“Jag hade ont i magen och det egna måendet oroade mig. Trots att jag är utbildad sjukskötare och vet vad jag borde göra lyckades jag inte med konkreta åtgärder. Det var också frustrerande.”

“Jag skulle rekommendera kursen till alla. Jag mår så mycket bättre på grund av förändringen.”

En kollega tipsade Anne om Työplus kurs i öppenvårdsrehabilitering där målet var att stödja människor i deras livsstilsförändringar. Savela hade redan börjat gå ner i vikt på egen hand, men den avgörande hjälpen för hennes livsstilsförändring kom från kursen.

“I början gjordes en rad olika mätningar, bland annat mättes kroppssammansättningen och konditionen. De dåliga resultaten var en verklig väckarklocka men motiverade mig samtidigt att fortsätta.”

Deltagarna i öppenvårdsrehabiliteringskursen träffades fem gånger med ungefär en månads mellanrum. Förutom expertföreläsningar innehöll programmet kost- och motionsrådgivning, introduktion till olika typer av motion samt stretch- och avslappningsövningar.

“Det gjordes inga personliga kost- eller motionsplaner. Tanken var i stället att alla skulle göra de nödvändiga korrigeringarna i sina liv enligt sina egna mål. För mig var den största omställningen mina matvanor.”

Vid det sjätte mötet, ungefär ett år efter kursstarten, gjordes mätningarna igen. För Anne Savela hade testresultaten förbättrats på alla områden.

“I konditionstestet hade rörligheten, balansen och till och med magmusklerna förbättrats. Kroppssammansättningstestet visade en betydande minskning av framför allt det viscerala fettet”, säger Savela.

Och naturligtvis visade spegeln och vågen förändringen: vikten hade gått ner med mer än 10 kilo. Och med det var BMI-värdet tillbaka till en normal nivå. Även om Työplus-kursen redan har avslutats fortsätter Anne Savelas livsstilsförändring. Hennes vårdarbete har ersatts av ett jobb som kundrådgivare. På fritiden ägnar hon sig åt en mängd olika fysiska aktiviteter och fotografering.

“Fotografering ger mig mycket glädje i livet. Jag tycker särskilt mycket om naturfotografering, och då får man motion samtidigt. Jag åker ofta till havet för att fotografera. Naturen är en bra stressdämpare och ger mig tid för mig själv.”

Anne Savela sänder en hälsning till alla människor i arbetsför ålder som är bekymrade över det egna tillståndet: “Jag rekommenderar kursen till alla. Jag mår så mycket bättre nu när jag har förändrats. Kursen har trevliga instruktörer och en positiv och stödjande atmosfär. Åtminstone för mig var förändringen en viktig del av min förmåga att fortsätta arbeta.”

© 2024 Työplus Yhtiöt Oy Web design: Wikström Media